Du trenger ikke bestille en rundtur i Norge. I hvertfall ikke hvis du reiser med egen bil, bobil eller motorsykkel. Men du har kanskje fortsatt noen spørsmål. For eksempel: hva med autopass? Jeg hørte at jeg kan få rabatt på overfarter / fergeselskaper i Norge, er dette riktig? Hvilke veier anbefales? Hva må jeg tenke på når jeg skal på rundtur i Norge med bil + campingvogn? Vi prøver å svare på alle disse spørsmålene på denne siden.
Veiene i Norge er generelt gode. Du må betale en pris for det, siden du må betale bompenger for bygging og vedlikehold av tunneler, broer og veier. Vi kommer tilbake til dette senere. Det finnes egentlig ikke motorveier i Norge. E6 høres mye ut, men er bare 4 baner ved Trondheim, ved Stjørdal (Trondheim lufthavn) og fra Lillehammer sørover mot svenskegrensen ved Halden. I rushtiden bør du prøve å unngå byene Trondheim, Bergen og Oslo. Da kan det være veldig travelt på veiene.
Det er ingen tvil om at avstandene i Norge er lange. For å gi deg en ide: på Lindesnes fyr (det sørligste punktet i Norge som er tilgjengelig med bil) er et skilt som sier "Nordkapp 2.518km."
Hvis du nå tenker: det er omtrent 25 timer ... Feil. Du kommer virkelig ikke til å klare det. Hvis du vil lage en reiseplan, må du holde et gjennomsnitt på 50km. per time. Ta regelmessige stopp underveis og nyt all den skjønnheten Norge har å tilby.
Hvis du leter etter campingplasser i Norge langs ruten, bruk fylkesiden www.mt-campingnorge.no/fylke eller områdesiden www.mt-campingnorge.no/omrader på nettstedet vårt. I tillegg til informasjon om de nevnte fylkene og områdene, kan du velge KART på begge disse sidene og hovedsiden til Norge www.mt-campingnorge.no/campingplasser-i-norge. På denne måten kan du tydelig se hvor campingplassene ligger. Foretrekker du å bruke en campingapp? Det er mulig: det kan lastes ned gratis på denne siden www.mt-campingnorge.no/last-ned-gratis-camping-app-norge.
Forresten: vi er klar over at Norge har gitt fylkene nye navn. For eksempel er Hedmark fylke og Oppland fylke nå blitt Innlandet fylke. For å forhindre lange lister over campingplasser på nettstedet vårt, bruker vi for eksempel Innlandet (Hedmark), Innlandet (Oppland Nord) og Innlandet (Oppland Sør).
Siden noen få år siden har du kunnet registrere deg for et autopass for å (automatisk) betale bompengene. Og du kunne kjøpe et rabattkort gjennom alle fergeselskaper (slik som Fjord1). Disse to ordningene er nå blitt kombinert i en Autopass-avtale. Du finner all informasjon på dette nettstedet: https://autopassferje.no/om-autopass-for-ferje. Etter registrering vil du motta en brikke som du kan plassere foran på innsiden av frontruten. Fergeovergangene og bompengene regnes deretter ut via denne brikken. Hvis du ikke registrerer deg, vil du automatisk motta en faktura (basert på lisensnummeret på bilen din).
Rabatten for fergetjenestene er ikke mindre enn 50%. Det finnes noen unntak, men rabatten gjelder de fleste ferger i Norge. Også, for eksempel, på den ganske dyre turen fra Bodø til Lofoten. Når du inngår Autopass-avtalen, må du sette inn et beløp på kr 3.700 i depositum (år: 2021 - lengde opp til 8 meter!). Fergeovergangene avregnes deretter via denne kreditten. For mer informasjon og alle spørsmål, ta en titt på nettstedet ovenfor.
Å ta en rundtur i Norge med bil er selvfølgelig ikke noe problem. Men hvis du reiser med campingvogn eller bobil, må du gjøre noen flere forberedelser. Noen mennesker vil finne et veikart eller rutekart gammeldags, men veikartet eller rutekartet gir best råd om hvilke ruter som ikke anbefales for bil med campingvogn.
For ordens skyld: Veiene er ikke forbudt for bil med campingvogn. Svingene er ofte veldig skarpe, stigningene er ganske høye eller veiene er veldig smale. På vei "55" (en av de 18 Nasjonale Turistvegene i Norge, se nedenfor) kommer jeg også regelmessig over biler med campingvogn. Du bør vite at noen ganger er den veien ikke mye bredere enn feltet du kjører i. Ikke noe problem. Inntil du møter noen. Noen som for eksempel også kjører bil med campingvogn. Og som kanskje ikke kan rygge så bra på en smal vei...
Hvis du tar en rundtur i Norge med bobilen, så tenk på før du kjører opp fjellene i Norge hvor høy og hvor bred bobilen din er. Hvis du leier en bobil, så ikke kjør rett opp i fjellene, men få først litt erfaring på “normale” veier.
For alle tips og regler om for eksempel belysning, bilkjøring i fjellene, drivstoff og hva du skal gjøre i tilfelle det skjer en ulykke, sjekk ut: www.visitnorway.no/planlegg-reisen/transport/bil.
Norge er selvfølgelig drømmelandet for motorsyklister.
Du kan selvsagt bestille en rundtur i Norge på motorsykkel gjennom en turoperatør, men du kan også planlegge en fin rute selv. Selv da kan du bruke ovennevnte ferjerabattkort, og reglene og tipsene for bilførere gjelder også for motorsyklister.
God forberedelse er også av stor betydning. Er motoren teknisk i orden? Hvilken bagasje tar jeg med meg? Hvilke ruter er ideelle å ta med motorsykkel? Hvor kan jeg fylle drivstoff på veien? Hvordan er værmeldingene? Hvis ruten går over en stor høyde; hvilke klær bruker jeg? Kan jeg finne campingplasser på ruten der hytter leies ut, eller tar jeg med campingutstyr selv, bare for å være sikker?
Hva noen liker er selvfølgelig personlig. Men den norske regjeringen hjelper deg gjerne på veien og har utviklet ikke færre enn 18 Nasjonale Turistveger. Veiene har vakre piknikområder, utsiktspunkter og forskjellige attraksjoner. Men fremfor alt: disse spektakulære veiene går gjennom den vakre naturen i Norge med uforglemmelig utsikt.
På denne nettsiden: www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene finner du informasjon om alle disse rutene. For å sette deg i humør på forhånd har vi valgt noen få. Hvis du klikker på bildet vil du se ytterligere informasjon om området og campingplassene der du kan overnatte.
1. Nasjonale Turistveg over Lofoten:
2. Kystriksveien - en av de vakreste kystveiene i verden:
3. Trollstigen - 1 av de 5 mest spektakulære fjellveiene i Europa:
4. Jotunheimen - vei “55” (Sognefjellet) og vei “51” (Valdresflye):
5. Sognefjord - vei på Aurlandsfjellet ("snøveien"):