• mt-campingnorge.no
    • mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
The Seven Sisters
The island Lofund close to Sandnessjoen and Nesna
The Svartisen Glacier

Kystriksveien: En av de vakreste kystveiene i verden

Er DEN vakreste norske kystveien - Kystriksveien - også på bøttelisten din?

Kystriksveien, også kjent som Nasjonal Turistveg Helgeland eller Fv17, er en av de vakreste kystveiene i verden, og ikke mindre enn 650 km lang. Veien går fra Steinkjer (omtrent 120 km nord for Trondheim) lang kysten til fylkene Trøndelag og Nordland opp til Bodø. Dette er en flott vei langs forskjellige attraksjoner, og med utsikter som kan ta pusten fra en. På veien kjører du forbi flere øyer, og totalt må du reise 6 ganger med ferge.

Det er et godt råd å sette av minst 5 dager til denne vakre veien. Sjekk værmeldinga (tips: www.pent.no) før du kjører ut på Kystriksveien, for veien er så mye finere ved pent vær:

Vi anbefaler å kjøre veien fra sør til nord (blant annet fordi du ikke får sola i øynene). I Bodø kan du ta fergen til Lofoten og, for eksempel, kjøre tilbake mot Trondheim via E6. Du får mer informasjon på: www.kystriksveien.no.

Torghatten, De Syv Søstre, Svartisen isbre og Saltstraumen

Den vakre naturen og flotte utsiktene langs Kystriksveien er allerede en attraksjon i seg selv, men i tillegg finner du Torghatten (“fjellet med hull i”) i Brønnøysund, De Syv Søstre (en gruppe fjell med fjelltopper på rundt 1000 meter) i Sandnessjøen, Svartisen nær Halsa (den nest største isbreen i Norge) og Saltstraumen rett sør for Bodø. Saltstraumen er den største og kraftigeste tidevannsstrømmen i verden. Hver sjette time passerer ikke mindre enn 400 millioner kubikkmeter med sjøvann gjennom et smalt strede. Veldig spektakulært!

6 ferger

Hvis du starter veien fra sør, så besøk gjerne Kystriksveien Reiseliv. Du finner denne langs E6 i Steinkjer (adresse Sjøfartsgata 2 A). Et gratis informasjonshefte er tilgjengelig her, som lister opp de 6 fergeovergangene (avgang, varighet, priser, etc.)

I heftet finner du også flere overnattingsmuligheter og steder du kan spise på veien, men hvis du leter etter mer informasjon, hjelper de deg gladelig på Kystriksveien Reiseliv. Mer informasjon på: www.kystriksveien.no.

Rabattkort på ferga og Autopass brikke

Hvor fint ville det ikke være å få rabatt på alle disse fergene, og for eksempel, fergen til Lofoten. Vel...du kan! Du trenger en Autopass brikke, som du også bruker til å betale bompenger med på norske veier. I tillegg til dette, må du inngå en Autopass avtale. Både å få tak i denne brikken og inngå Autopass avtalen kan gjøres på denne nettsiden: www.autopassferje.no.

Rabatten er ikke mindre enn 50 %. Det er kun en ulempe ved dette: Du må stille med minimum 3.000 på forhånd. Det blir da trukket for fergeovergangene over denne kreditten. I tilfelle du ikke får brukt opp alt, kan du få det gjenstående beløpet refundert.

Overnatt på campingplasser langs Kystriksveien (fra sør til nord):