• mt-campingnorge.no
    • mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de

Haugesund: Vikingkongenes hjemland

Når du tenker på vikinger, tenker du på Norge. Men visste du at Haugesund er vikingenes vugge?

Haugesundsområdet er området der vikingene pleide å bo, og der de hadde sitt sete. Du kan oppleve den unike vikinghistorien i og rundt byen. Spesielt er Avaldsnes på øya Karmøy, steinkorset Krosshaugen rett nord for Haugesund og fyrtårnet Ryvarden, der det finnes et museum, en kafè og et kunstgalleri, verdt et besøk. Men det absolutte høydepunktet er den 4 dagers vikingfestivalen, som finner sted i juni på vikinggården på Avaldsnes. Festivalens formål er å vekke til live vikingenes historie.

Besøk Haugesund

Haugesund er en ung og livlig by med rundt 36.000 innbyggere. Den er ikke bare en hyggelig by med en fin handlegate (Haraldsgata) og forskjellige restauranter på havna (tips: Lunsj på Dattera til Lothe’s og middag på Lothe’s), men også en by med flotte parker, slik som Byparken og Rådhusplassen (også en markedsplass) og den vakreste byhallen i Norge. Du kan også ta en gåtur langs kysten til Haraldshaugen, Norges nasjonalmonument.

Filmfestival og Sildajazz festival

Haugesund er også kjent for den Norske Internasjonale Filmfestivalen, som holdes hvert år i august, og for Sildajazz festivalen, som holdes hvert år tidlig august. “Sildajazzen” er en av de største jazzfestivalene i Norge, og varer 5 dager. Hvert år ønsker Haugesund velkommen nesten 400 jazzmusikere og 70 orkester. Absolutt høydepunkt: Søndagens gateparade.

Langfoss fossefall og gåturer på øyene Røvær og Utsira

Ifølge CNN, er Langfoss fossefall (omtrent 1 ½ times kjøretur fra Haugesund sentrum) en av de vakreste i verden. Vannet faller ned totalt rundt 600 meter, som er veldig spektakulært. Du kan se fossefallet (etter en fin klatretur) ovenfra:

, men Langfoss kan også ses fra vannet. Tips: Bestill et fjordcruise på Akrafjorden. Fra vannet har du en vakker utsikt over Langfoss fossefall, men også de imponerende omgivelsene. Hvis du er en turentusiast: De nærmeste øyene Bakarøy og Risøy kan nås til fots fra Haugesund, men for mange turgåere er Røvær (med 110 beboere og 1 bil) og Utsira (med omtrent 200 beboere) veldig populære.

Beliggenhet mellom Bergen og Stavanger

Byen Haugesund ligger på (sør)vestkysten av Norge, og sentralt mellom Stavanger (reisetid omtrent 2 timer) og Bergen (reisetid omtrent 3 timer). Hvis du reiser på E39, kystveien som går fra Kristiansand til Trondheim, burde du definitivt ta turen innom Haugesund.

Tilgjengelighet og campingplasser rundt Haugesund

Haugesund er lett tilgjengelig med båt, buss og bil, og har dessuten en flyplass rett utenfor byen. I og nær Haugesund finner du noen fine campingplasser: